Çok uzun yıllardır insanların üzerinde durduğu ve çoğu zaman bir sorun teşkil eden konulardan biri de daha kaliteli, aralıksız ve rahat bir uyku uyumak olmuştur. Bu konuda şifalı bitkilerden destek alan birçok kişi yanlış bitki seçimlerinden dolayı, bitkilerin kaliteli uykuya herhangi bir etkisi olmadığı kanısına varmışlardır. Yapılan birçok araştırma, belirli bazı bitkilerin uyku konusunda insanlara fayda sağlayacak bileşenlere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Aşağıda verilen bitkiler, uyku konusunda bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış yararlara sahip türlerdir. Bu bitkiler, doğru saatte, doğru kullanım biçimiyle, daha kaliteli bir uyku için yapılabilecek ön hazırlıklardan belki de en önemlilerindendir.
Haydi, gelin bu bitkileri hep birlikte inceleyelim ve yapılan araştırmalara hep birlikte bir göz atalım :)
KEDİOTU (Valeriana officinalis)
Uyku için tüketilen en popüler bitkilerin başında gelir. Araştırmalar, kediotunun minimum yan etkiyle, insanların derin uykuya dalma hızını arttırmada çok yardımcı olduğunu gösteriyor [1,2].
Kediotu, genellikle diğer uyku için tüketilebilecek bitkilerle birlikte tüketilebilmektedir. İki hafta boyunca alınan standart ekstrelerle kediotu, çarkıfelek çiçeği ve şerbetçiotu kombinasyonu, daha düzenli ve rahat bir uyku için ideal bir içecek olabilir [3].
ÇARKIFELEK (Passiflora incarnata)
Çarkıfelek, birçok insanın tüketebileceği, hafif yatıştırıcı, uyku artırıcı bir bitkidir. Huzurlu ve dinlendirici bir uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur, iyi dinlenmiş ve yenilenmiş olarak uyanmanıza yardımcı olur. Yapılan bir araştırmada, çay olarak tüketilen düşük doz çarkıfelek çiçeğinin, bir hafta içinde uyku kalitesini iyileştirdiği gözlemlenmiştir [4] .
Çarkıfelek bitkisi, monoamin oksidaz inhibitörü (MAOI) anti-depresif ilaçlarla birlikte kullanılması önerilmemektedir.
ACEM LALESİ (Eschscholzia californica)
Acem Lalesi, her gece aynı saatte uyanan (genellikle gece 2 veya 3 gibi) ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çeken veya erken uyanan (sabah 4 civarında) ve tekrar uyuyamayanlar için sağlıklı uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olabilecek bitkiler arasında görülür.
Haşhaşla aynı aileden olan acem lalesi, benzer ağrı kesici ve anti-anksiyete özellikleri gösterir, ancak narkotik veya bağımlılık yapan yan etkileri yoktur. Çalışmalar, özütlerin yatıştırıcı olduğunu, kaygı düzeylerini azalttığını ve toksik olmadığını göstermiştir. [5,6].
Hamilelikte önerilmemektedir.
PAPATYA (Matricaria chamomilla)
Papatya, stres tedavisi ve huzursuz uyku tedavilerinde tüketilmesi önerilen bitkilerdendir. 2014’te İran’da yapılan bir çalışma papatyanın ileri yaştaki insanlarda uyku kalitesini iyileştirmede etkili olabileceği kanıtlanmıştır [8].
MELİSA (Melissa officinalis)
Melisa diğer bir adıyla limon balsamı, geleneksel olarak moral yükseltici, yatıştırıcı ve uykuya yardımcı olarak tüketilen bitkiler arasındadır. Araştırmacılar, melisa verilen kişilerde plaseboya etkisi ile kıyaslandığında ‘sakinlikte’ önemli bir artış bulmuşlardır [7]. Uyku kalitesini artırmaya yardımcı olmakta, özellikle rahatsız uyku uyuyan kişiler (kötü rüyalar, uyurken kolayca irkilme) için iyi sonuçlar verebilecek bir bitkidir.
NOTLAR
Stres, kaygı veya hormonal dengesizliklerden şüpheleniliyorsanız, paralel olarak yönetmeye yardımcı olması için bir sağlık uzmanı veya bitki uzmanı ile çalışmalısınız.
Sizin için doğru bitkileri belirledikten sonra, bu bitkileri uyku rutininize dâhil edin:
İyi uyku alışkanlıkları oluşturun:
Üç ila dört gece, belirlediğiniz bitki çayını deneyin,
Bu çayları yatmadan bir saat önce ve yatmadan hemen önce içmeye özen gösterin,
Çoğu bitkinin bir etkiyi ortaya koyması üç veya dört gece sürer ve bazı bitkilerin tam etkilerine dört ila altı hafta boyunca ulaşılmaz.
İyi uykular :)
KAYNAKLAR
[1] Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005-1012.
[2] Fernández-San-Martín, M. I., Masa-Font, R., Palacios-Soler, L., Sancho-Gómez, P., Calbó-Caldentey, C., & Flores-Mateo, G. (2010). Effectiveness of Valerian on insomnia: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Sleep medicine, 11(6), 505-511.
[3] Maroo, N., Hazra, A., & Das, T. (2013). Efficacy and safety of a polyherbal sedative-hypnotic formulation NSF-3 in primary insomnia in comparison to zolpidem: a randomized controlled trial. Indian Journal of Pharmacology, 45(1), 34.
[4] Ngan, A., & Conduit, R. (2011). A double‐blind, placebo‐controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (Passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytotherapy Research, 25(8), 1153-1159.
[5] Rolland, A., Fleurentin, J., Lanhers, M. C., Younos, C., Misslin, R., Mortier, F., & Pelt, J. M. (1991). Behavioural effects of the American traditional plant Eschscholzia californica: sedative and anxiolytic properties. Planta medica, 57(03), 212-216.
[6] Hanus, M., Lafon, J., & Mathieu, M. (2004). Double-blind, randomised, placebo-controlled study to evaluate the efficacy and safety of a fixed combination containing two plant extracts (Crataegus oxyacantha and Eschscholtzia californica) and magnesium in mild-to-moderate anxiety disorders. Current medical research and opinion, 20(1), 63-71.
[7] Kennedy, D. O., Wake, G., Savelev, S., Tildesley, N. T., Perry, E. K., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2003). Modulation of mood and cognitive performance following acute administration of single doses of Melissa officinalis (Lemon balm) with human CNS nicotinic and muscarinic receptor-binding properties. Neuropsychopharmacology, 28(10), 1871-1881.
[8] Abdullahzadeh, M., & Naji, S. A. (2014). The effect of matricaria chamomilla on sleep quality of elderly people admitted to nursing homes. Iran Journal of Nursing, 27(89), 69-79.
Comments