top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe Bedia Dinç

Beyin fonksiyonlarımızı destekleyecek 7 sağlıklı yiyecek

Sağlıklı, odaklanma sorunu yaşamayan bir beyin ve güçlü bir hafızanın anahtarı, mutfağınızdan yani yediğiniz besinlerden geçiyor. Araştırmalar, yediklerimiz ile alzheimer ve benzeri hastalıklara yakalanma riski arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Var olan birçok gıda, beyin fonksiyonlarımızda gerilemeye neden olabiliyor. Ancak, birçok bilim insanı, çeşitli besinlerle beyin fonksiyonlarımızı destekleyebileceğimizi ifade ediyorlar. Aşağıda örnek olarak paylaştığım 7 alternatif yiyecek ve içecekle, bu etkiyi sizde yaşayacaksınız.




Bitter Çikolata

Eski zamanlardan bu yana, çikolata ve kakaonun sahip olduğu bileşiklerin, sağlık üzerine faydaları özellikle de kardiyovasküler sistem ürerine etkileri bilinmektedir. Günümüzde yürütülen araştırmalar, kakao miktarı yüksek olan çikolataların, sınırlı miktarda tüketiminin, kardiyovasküler faydaları yanında, zihinsel gelişeme de olumlu katkı sağladığı ortaya konulmuştur [1]. Kakao oranı %50 ve üzeri, mümkün olduğunca düşük şeker ve katkı maddesi içeren çikolatalar bunun için idealdir.


Balık

Araştırmacılar, her geçen gün, omega-3 yağ asitlerinin, beyin üzerine faydaları dahil olmak üzere birçok yeni katkısını ortaya koymaktadır. American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, haftada bir kez balık yemenin, hafıza ve bilişten sorumlu beyin bölgelerinde olumlu etkilere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Haftada bir balık yiyenlerde, beyinin hafıza ve öğrenme merkezi olan hipokampus’un % 14 daha büyük olduğu belirlenmiştir. İlginç olan, balık yağı takviyesi kullananlarda bu farklılığın görülmemesidir [2].


Koyu kahve

Yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada, sürekli olarak, günde bir ila iki fincan kahve içenlerin, hiç kahve içmeyenlere kıyasla bilişsel bozulma riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğu ortaya konulmuştur [3]. Ancak, kahve tüketimlerini arttıran kişilerde, bilişsel bozulmanın başladığı gözlemlenmiştir. Bilim insanları, kafeinin beyni sağlıklı tutabilecek elementler içerdiğini ifade ediyorlar. Kahve yerine bitki çayı içmeyi tercih edenlerdenseniz, Oolong çayının benzer faydalarının olduğuna dair bulgular da bulunmaktadır [4]. Yoğunluk ve aroma zenginliği açısından, Tea Of Us Oolong çayını tavsiye edebilirim ;)


Ceviz

Çinlilerin, binlerce yıl öncesinde cevizin, beyine benzemesinden ötürü, beyin gelişimine faydası olduğuna inandıkları düşünülmektedir. Şeklinden olup olmadığı bilinmez ama yaklaşık 2000 yıl sonra bilim insanları, bu teorinin çok da uzak bir ihtimal olmadığını keşfettiler. Araştırmalar, beynimizi yaşlanmanın olumsuz etkilerinden korumak için, günde bir avuç ceviz yemenin yeterli olabileceğini gösteriyor. The Journal of Nutrition, Health & Aging'de yayınlanan bir araştırma, günde yaklaşık beş yarım ceviz tüketen kişilerde, bilişsel gelişimin önemli düzeyde arttığı belirlenmiştir [5].


Yapraklı Yeşillikler

Yapraklı yeşilliklerin, besin içeriği açısından zengin olmalarının yanında; lahana, ıspanak ve karalahana gibi bitkiler lutein (en güçlü antioksidanlardan biridir) içermektedirler. Illinois Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kanlarında yüksek düzeyde lutein bulunan kişilerin, beyinlerinde, hafıza kodlama ve geri çağırmada rol oynayan kısımların daha gelişmiş olduğunu belirlemişlerdir [6]. Ayrıca birçok zeka testinde daha yüksek puanlar aldıklarını gözlemlemişlerdir.

Yumurta

Yumurtanın akı ve sarısı, beyninizin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu kolin adı verilen bir B vitamini içermektedir. Araştırmacılar, 10 yıl boyunca 1400 yetişkinin diyetini takip etmiş ve daha fazla kolin tüketenlerin hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuşlardır [7]. Kolin, sinir sisteminizi destekleyerek, organlarınız arasında etkin iletişime katkı sağlamaktadır. Bonus bir bilgi olarak; kolin, saç, cilt ve tırnak sağlığınız için de oldukça faydalıdır. Uzun lafın kısası, günde bir veya iki yumurta tüketmek, bilişsel işlevleriniz ve genel sağlığınız için yapacağınız en iyi şeylerin başında geliyor.


Yaban mersini

Amerikan Kimya Derneği araştırıcıları, bilişsel bozukluğu olan yetişkinlere, dört ay boyunca günde bir kez yaban mersini tozu vermişler, tozu alanların hafızalarında ve diğer beyin fonksiyonlarında önemli düzeyde gelişim olduğunu belirlemişlerdir [8]. Bilim insanları, ayrıca yaban mersini içindeki pterostilben adlı antioksidanın alzheimerı engellemeye yardımcı olduğunu belirlemişlerdir.


Kaynaklar

1- Crichton, G. E., Elias, M. F., & Alkerwi, A. A. (2016). Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite, 100, 126-132.

2- Raji, C. A., Erickson, K. I., Lopez, O. L., Kuller, L. H., Gach, H. M., Thompson, P. M., ... & Becker, J. T. (2014). Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. American journal of preventive medicine, 47(4), 444-451.

3- Solfrizzi, V., Panza, F., Imbimbo, B. P., D’Introno, A., Galluzzo, L., Gandin, C., ... & Italian Longitudinal Study on Aging Working Group. (2015). Coffee consumption habits and the risk of mild cognitive impairment: the Italian longitudinal study on aging. Journal of Alzheimer's Disease, 47(4), 889-899.

4- Feng, L., Gwee, X. I. N. Y. I., Kua, E. H., & Ng, T. P. (2010). Cognitive function and tea consumption in community dwelling older Chinese in Singapore. The journal of nutrition, health & aging, 14(6), 433-438.

5- Arab, L., & Ang, A. (2015). A cross sectional study of the association between walnut consumption and cognitive function among adult US populations represented in NHANES. The journal of nutrition, health & aging, 19(3), 284-290.

6- Zamroziewicz, M. K., Paul, E. J., Zwilling, C. E., Johnson, E. J., Kuchan, M. J., Cohen, N. J., & Barbey, A. K. (2016). Parahippocampal cortex mediates the relationship between lutein and crystallized intelligence in healthy, older adults. Frontiers in Aging Neuroscience, 297.

7- Poly, C., Massaro, J. M., Seshadri, S., Wolf, P. A., Cho, E., Krall, E., ... & Au, R. (2011). The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1584-1591.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160314084821.htm

135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page