top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Yeşil

Bitki Çayımı Nasıl Saklamalıyım?

Bitki çayını saklama şekli, çayın aromasını tahminimizden daha fazla etkiler. Koleksiyonunuz ister bir avuç çay, ister çok çeşitli çaylardan oluşuyor olsun, çayınızı nasıl sakladığınız önemli bir konu. Bu durum, gevşek yapraklı çay, çay poşetleri ve her türlü çay için geçerlidir. Neyse ki, çayı doğru bir şekilde saklamak oldukça basittir. Evinizde bulunan çayları bilmek ve düzenlemek için zaman ayırmak, onların taze kalmasına yardımcı olacak ve uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. O halde, çayın nasıl düzgün bir şekilde saklanacağı hakkındaki yazımıza başlayalım!




BİTKİ ÇAYLARINI DOĞRU SAKLAMAYA DAİR 5 İPUCU

Çay oksijenden, ısıdan, ışıktan, kokulardan ve nemden uzak tutulduğu takdirde daha uzun süre tüketilebilir. Çayınızı doğru bir şekilde muhafaza edebilmek adına aşağıdaki ipuçlarını uygulamanızda fayda var. Böylece çayınızın aromasını aylar veya yıllar sonra da keyifle çıkartabilirsiniz!


1. BİTKİ ÇAYINIZI HAVA GEÇİRMEZ BİR KAPTA SAKLAYIN.

Çay yaprakları havaya/oksijene maruz kaldığında oksitlenmeye devam edebilir. Bu durum çayın tadını büyük ölçüde etkilemektedir. Aynı zamanda yaprakların rengi de değişmektedir. Örneğin yeşil çaylar diğer çay türlerine göre daha az oksitlenir. Yeşil çayın rengi, uzun süre havaya maruz kaldığında kahverengiye dönmektedir.


Havaya veya oksijene maruz kalmayı en aza indirebilmek için çay yapraklarını veya çay poşetlerini hava geçirmez bir kapta saklayın. Bunun için bir kavanoz veya keseden yararlanabilirsiniz. Kavanoz kullanmayı tercih ediyorsanız, çayı saklamak için en iyi malzeme kalay, paslanmaz çelik veya seramiktir.


Bitki çaylarımın çoğunu, eğer tekrar kapatılabilir paketlerde ise geldikleri ambalajlarında saklıyorum. Ambalajın ağzını kapatmadan önce içerisindeki havayı alabiliyor olmamız, bizi çayı başka bir yere aktarma derdinden kurtarıyor. Aynı avantaj kavanozda saklarken pek mümkün olmuyor, bu nedenle hava/oksijen alanını sınırlamak için kavanozları dolu tutmakta fayda var.


2. BİTKİ ÇAYINIZI SERİN VE KARANLIK BİR YERDE SAKLAYIN

Gevşek yapraklı çay veya çay poşetleri, doğrudan ışık ve ısıdan uzakta saklanmalıdır. Bunun nedeni, ışığın bitki çayınızın tazeliğini etkiliyor oluşu ve ısının da bozulma tehlikesi yaratmasıdır. Bu nedenle çayınızı pencerelere yakın yerlerde veya ısı yayan cihazların (örn. soba ve mikrodalga fırın) yakınında saklamamalısınız. Bitki çaylarını serin ve ışıktan uzak tutacak şekilde saklamak için en ideal yerler kapalı bir dolap veya kilerdir. Çayınızı kapalı bir dolapta saklama imkanınız yoksa opak, ışık geçirmeyen kapları tercih edebilirsiniz.


Cam, şeffaf kavanoz veya poşetler, çayı estetik bir şekilde sergileyip sunabilmeniz adına cezbedici duruyor olabilir ancak bu tür kaplar ışığın çaya nüfuz etmesine sebep olur. Bu nedenle, çayı uzun süre muhafaza etmek isteyenler için doğru bir yöntem değildir.


3. BİTKİ ÇAYLARINIZI YOĞUN KOKULARDAN UZAK TUTUN

Bir dolap veya kiler, çayı ışıktan uzak tutmak için iyi bir yer olabilir ancak güçlü bir aroma yayan diğer ürünlerle yan yana olması işin rengini değiştirir.


Bitki çayları, etrafındaki kokuları kolayca emebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle, bitki çayları; kahve, şifalı otlar ve baharatlar gibi ürünlerin yanında saklamaktan kaçının, aksi takdirde English Breakfast siyah çayınız acı biber gibi bir tat vermeye başlayabilir.


Bitki çayı koleksiyonunuzu düzenlerken, kokulu çaylar veya harmanlanmış çayları, saf çaylara çok yakın olmayacak şekilde yerleştirmeniz de öneriler arasında yer almaktadır. Örneğin, sencha yeşil çayına çok yakın bir masala chai karışımınız var ise, daha sonrasında aroma ve tatta değişimler fark edebilirsiniz.


Matcha ve bazı çay tozları bu konuda birer istisnadır, ancak yine de güçlü koku yayan diğer maddelerden uzakta saklanmalıdırlar.


4. BİTKİ ÇAYINIZI KURU VE NEMDEN UZAKTA SAKLAYIN

Bitki çayı yapraklarının veya çay poşetlerinin ıslanması gereken tek zaman, demlendiği zamandır. Aksi takdirde, bitki çayı kurudur ve her türlü nem çayı bozacağından, saklarken kuru kalmalıdır. Bu nedenle, çayı buzdolabında veya derin dondurucuda saklamaktan kaçının. Yoğunlaşma süreci, çaya emebileceği bir nem yaratacaktır.


5. DAHA AZ MİKTARLARDA SATIN ALIN

Yeni hasat edilmiş bitkilerden hazırlanan taze bitki çayı satın almak, daha uzun bir raf ömrüne sahip olacağı anlamına gelir. Satın almadan önce, mümkünse çayın üretim tarihini bilmenizde fayda var, böylece ne kadar süre tüketmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.


İndirim zamanlarında bitki çaylarınızı stoklamak cazip gelse de, büyük resme baktığınızda o kadar da faydalı olmayabilir. Bitki çayı içme sıklığınız doğrultusunda, raf ömrü süresince belirli bir miktar çayı bitirebileceğinizi düşünmüyorsanız, bir seferde daha az miktarlarda almayı tercih etmeniz daha doğru olacaktır.


Kabaca bir hesaplama ile günde iki kupa (~250 ml x 2) bitki çayı tüketiyorsanız aylık tüketiminizin 300-400 gr olduğunu düşünebilirsiniz

Bu sayede uygun fiyatlı olduğu için normalden fazla miktarlarda aldığınız çaylar, yıllarca dolabınızda veya kilerinizde kalmamış ve bozulmamış olacaktır. Tabii rutin olarak tükettiğiniz ve çabuk biten bir çay ise toplu alım yapmak daha hesaplı ve ekonomik bir seçenek olabilir. Ancak, özellikle henüz denememiş olduğunuz bir çay ise, numune boyutunda almanız sizin için daha iyi olacaktır. Böylece içmekten keyif almayacağınız çaylar raflarınızı işgal etmemiş olacaktır.


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page