top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe Bedia Dinç

Zencefil neden bu kadar önemli?

Yaşantımıza dahil etmemiz kaçınılmaz olan, bedenimizi ve metabolizmamızı olumlu yönde uyaran ve tüketimini bir rutin haline getirmemiz gereken bitkilerin başında kesinlikle zencefilin geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Neden mi? Zencefil; sindirim sistemini, kan şekeri ve zararlı kolesterol seviyesini iyileştirmek de dahil olmak üzere, bize sağlık için birçok fayda sunmaktadır.



Latince ismi Zingiber officinale, yüzyıllardır sayısız rahatsızlığa iyi gelmiş bu bitkinin hangi durumlarda ve nasıl doğru bir biçimde kullanılacağını biraz incelemekte fayda var.


SİNDİRİMİ UYARIR

Zencefil, sağlıklı bir sindirim sistemi ile ilgili birçok şeyi desteklemektedir. Fonksiyonel dispepsi, sindirim sisteminin yavaşlaması ile ilişkili olduğu düşünülen asit reflü gibi üst karın rahatsızlığını tanımlamak için kullanılan klinik bir terimdir. Zencefilin düzenli kullanımında bu sorunların giderilmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır [1].


Sindiriminiz ne kadar verimli olursa, o kadar fazla enerjiniz olur. Araştırmacılar, vücudunuzun enerjisinin yaklaşık yüzde 60'ının metabolizmaya gittiğini belirtmektedirler [2]. Zencefilin sindirimi desteklemesi, metabolizmanızın desteklenmesini ve daha etkin enerji kullanımını sağlamaktadır. Yemeğinizi ne kadar hızlı sindirirseniz, yediğiniz gıdalardan vitamin ve mineralleri o kadar hızlı almış olursunuz. Ayrıca sindirim sisteminizde daha az sindirilmemiş gıda olacaktır; besinler sindirilmeden bırakıldığında enerji harcar. Zencefil, hazımsızlık semptomlarını iyileştirerek ve mide boşalmasını hızlandırarak sadece sindirimi uyarmakla kalmaz, aynı zamanda genel enerji seviyelerinize de fayda sağlar.


KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Araştırmalara göre hipertansiyon tedavi edilmediğinde atardamarlarınıza, kalbinize, beyninize, böbreklerinize ve gözlerinize zarar verebilir. Doktorlar, hastalarına sıklıkla tansiyon ilaçları yazarlar, peki ya tansiyonunuzu doğal yollarla düşürebilme şansınız varsa? Zencefilin kan damarlarını genişlettiği belirtilmektedir [3]. Bu, tansiyon ilaçlarının yarattığı etki ile aynıdır.


Zencefil, kan basıncını düşürmeye yardımcı bir mineral olan potasyum içerir. USDA’ya göre zencefil, 100 g'da 415 mg potasyum içerir. Bu, 100 g başına yalnızca 358 mg içeren bir muzdan (potasyum açısından zengin olduğu bilinen bir gıda) daha fazladır.


BULANTIYI AZALTIR

Zencefilin, hamilelik ve kemoterapiye bağlı mide bulantısı için etkili bir çare olduğu belirtilmektedir[4]. Ameliyatlardan sonra, bazı kişilerin bulantı ve kusma yaşaması yaygındır. Araştırmacılar zencefilin "postoperatif bulantı ve kusmayı azaltmak için etkili bir araç" olduğunu ifade etmektedirler [5]. Zencefil sadece ameliyat sonrası mide bulantısını gidermekle kalmaz, aynı zamanda kanser hastalarına da yardımcı olabilmektedir. Kemoterapi tedavisi gören hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada, zencefilin bu tedavilere eşlik eden mide bulantısını gidermede etkili olduğu belirtilmektedir [6]. Bilimsel kanıtlara göre, herhangi bir tür mide bulantısı yaşıyorsanız zencefil kesinlikle denemeye değer.


ENFLAMASYONU AZALTIR

Enflamasyon yani iltihaplanma, sağlıklı bireylerde bile doğal olarak oluşur. Vücudu yaralanmalardan veya hastalıklardan korumak için doğal ve sağlıklı bir tepkidir. Bununla birlikte, iltihaplanma aşırı veya kronik olduğunda çok zarar verici olabilir. Zencefilin sağladığı doğal anti-inflamatuar etkilerin çoğundan çiğ zencefildeki aktif bileşenler (gingerol, shogaol ve paradol) sorumludur. Enflamasyon vücutta çok yaygın olabileceğinden, zencefil vücuttaki genel inflamasyon miktarını azaltmaya yardımcı olmak için harika bir yoldur. İltihaplı bir durum yaşıyorsanız, zencefil, denenmesi gereken doğal ve güçlü bir iltihap önleyici ilaç niteliğindedir.


Antibakteriyel faydaları bununla da bitmiyor. Ağız sağlığında, iki tür zencefilin periodontitise (diş eti bakterilerinin neden olduğu diş eti iltihabı) katkıda bulunan patojenlerin büyümesini engellediği gösterilmiştir [7].


KAN ŞEKERİNİ DÜZENLENLER

Diyabet endokrin sistemin en sık görülen hastalığıdır. Tip 2 diyabet, diyabet tanılarının yüzde 90'ından fazlasını oluşturur. Diyabetin nedenlerinden biri, yüksek kan şekeri için klinik terim olan kronik hiperglisemidir. Kan şekeri seviyenizi düzenleyebilirseniz, zamanla diyabete yol açabilecek kronik hiperglisemi yaşama olasılığınız azalır. Bir çalışma, zencefil takviyesinin açlık kan şekeri düzeylerini ve hemoglobin A1c düzeylerini düşürdüğünü kanıtladı [8].


ADET AĞRILARINI AZALTIR

Bir çalışma, zencefilin kadınlarda dismenore (ağrılı adet kanaması) ile ilişkili ağrıyı azaltmada en iyi ağrı kesiciler kadar etkili olduğunu buldu [9]. Karın ve alt sırtta adet krampları dismenorede yaygındır. Menstrüel döngünüz sırasında kramp yaşadığınızda, zencefili denemek etkili ve sağlıklı bir çözüm olabilir.


ZENCEFİL NASIL KULLANILMALIDIR?

Zencefilin tüm bu sağlık yararlarını bilmek harika, ancak zencefili günlük rutininize nasıl kolayca dahil edebilirsiniz? Zencefil oldukça baharatlıdır, bu yüzden tadını beğenmeyebilirsiniz. Neyse ki, zencefil sevenler ve bu konuda yeni olanlar için birçok seçenek var.


Taze zencefil kökü: Bu zencefilin en güçlü şeklidir. Dilimleyip çay için sıcak suda bekletebilir, kızartma olarak doğrayabilir, suyunu sıkabilir, smoothielerinize ekleyebilir, hatta bir dilim alıp emebilirsiniz! Kuru zencefil veya zencefil suyu, gün ortası atıştırmalıkları için harikadır.


Öğütülmüş Zencefil: Öğütülmüş zencefil, taze zencefile benzer şekillerde kullanılabilir. Çay için sıcak suda demlenebilir veya favori tariflerinize baharat olarak eklenebilir.


Zencefil Kapsülleri: Bu, zencefili diyetinize sokmanın en kolay yoludur - özellikle de tadından hoşlanmıyorsanız. Zencefil kapsülleri veya zencefil takviyeleri basittir. Öğütülmüş zencefil tozu, günün herhangi bir saatinde kolay tüketilmesi için bir kapsüle eklenir.


Zencefil Çayı: Bahsedildiği gibi taze zencefil veya öğütülmüş zencefil kullanarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Adet günlerinde, mide bulantısı hissediyorsanız veya yemek yedikten sonra midenizi rahatlatmak istiyorsanız, elinizin altında olması büyük avantaj sağlar. TEA OF US Zencefil Limon çayı bu bağlamda önerilebilecek bir yoğunluğa sahiptir.


KAYNAKLAR

[1] Hu, M. L., Rayner, C. K., Wu, K. L., Chuah, S. K., Tai, W. C., Chou, Y. P., ... & Hu, T. H. (2011). Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. World journal of gastroenterology: WJG, 17(1), 105.

[3] Shaban, M. I., EL-Gahsh, N. F. A., El-said, A., & El-sol, H. (2017). Ginger: It's Effect on Blood Pressure among Hypertensive Patients. IOSR Journal of Nursing and Health Science, 6(5), 79-86.

[4] Lete, I., & Alluέ, J. (2016). The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. Integrative medicine insights, 11, IMI-S36273.

[5] Chaiyakunapruk, N., Kitikannakorn, N., Nathisuwan, S., Leeprakobboon, K., & Leelasettagool, C. (2006). The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis. American journal of obstetrics and gynecology, 194(1), 95-99.

[6] Pillai, A. K., Sharma, K. K., Gupta, Y. K., & Bakhshi, S. (2011). Anti‐emetic effect of ginger powder versus placebo as an add‐on therapy in children and young adults receiving high emetogenic chemotherapy. Pediatric blood & cancer, 56(2), 234-238.

384 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page