Halk arasında “kırmızı çay” olarak bilinen rooibos, Güney Afrika'ya özgü bir bitkidir. Bu bölgede yetişen Aspalathus linearis adlı bir çalının yaprakları kullanılarak yapılır. Güney Afrika'da yüzyıllardır tüketilmesine karşın, İkinci Dünya Savaşı sırasında, çay kıtlığı olduğunda, Birleşik Krallıktaki insanlar Camelia sinensis yaprakları yerine rooibos içmeye başladılar. Geleneksel rooibos, yaprakların fermente edilmesiyle oluşturulur ve bu da onları kırmızı-kahverengi bir renge dönüştürür. Rengi nedeniyle de “kırmızı çay” olarak da bilinmektedir.
Peki, rooibosu güzel kılan unsurlar neler olabilir? Gelin birlikte inceleyelim;
İYİ BİR HARMAN BİLEŞENİ
Yeşil çay ve türevlerinde olduğu gibi, rooibos da diğer kokuları ve tatları iyi absorbe eder, bu özelliği de onu çeşitli aromalardaki çay harmanlarınız için harika bir bileşen yapar. Rooibos, özellikle stevia veya vanilya gibi kendiliğinden tatlı bitkiler, meyveler ve baharatlarla harmanlandığında ilave tatlandırma ihtiyacını azaltan veya ortadan kaldıran kendine has doğal bir lezzete sahiptir.
ÇOK DÜŞÜK TANEN
Eğer hassas bir sindirim sistemine sahipseniz, rooibosun tanen oranı çok düşüktür, bu da onu sizin için harika bir seçenek haline getirir.
KAFEİNSİZ
“Ben şimdi içmeyeyim, ya uykum kaçarsa!” gibi bir düşünceniz olursa, rooibos doğal olarak kafeinsizdir, yani dilerseniz gece yarısı bile içebilirsiniz! :)
UZUN DEMLEME
Rooibos uzun süre demlendiğinde acılaşmaz. Aslında, rooibos da siyah çay gibi uzun bir demlemeyle lezzet kazanıyor ve tadı iyileşiyor. Doğal olarak, rooibos en iyi kaynar su ile hazırlanır, bu nedenle su sıcaklığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Rooibos'u hiç denemediyseniz, bunu yapmanızı tavsiye ederim. Ne düşündüğünüzü mutlaka yorumlarda paylaşın! :)
Comments