top of page
Yazarın fotoğrafıDr. Uğur ÇAKALOĞULLARI

Çayın kokusu mu tadı mı?

Bazı aromatik bitki çayları her ne kadar hoş bir kokuya sahip olsa da tüketilirken bırakmış olduğu kötü tat hayal kırıklığına neden olabilir. Hoş koku ile hareketlenen tat reseptörleriniz, bir yudum aldıktan sonra isyan bayrağını çekebilir.


BU DURUM ÇAYIN DOĞASINDA MI VAR?

Güzel haber, çoğu zaman çaylar bu şekilde kötü bir tada sahip değildir. Sadece doğru çay tadımını henüz yapmamışsınız demektir. Kaliteli çay, sahip olduğu hoş ve aromatik kokudan ziyade içim sonrası ağzınızda bıraktığı tat ile belirlenmektedir.



Yüzyıllardır çay şirketleri, tonlarca düşük kaliteli bitki çayını aromalar kullanarak satışa sunmuşlardır. Örneğin, Earl Grey çayının, orijinal olarak bergamot yağı ile lezzeti arttırılmak istenmiş, ancak günümüzde daha ucuza mâl edebilmek için sentetik aromalar kullanılmaya başlanmıştır.

Aromalar, kaliteli bir çayı daha keyifli tüketebilmek üzere kullanılır. Doğru koku ve tada sahip aroma, çayı orijinal halinden daha cazip hale getirebilir. Ancak şu da bilinen bir gerçektir ki aromalar çoğunlukla düşük kaliteli çayı maskelemek üzere kullanılmaktadır. O nedenle kokunun güzelliğine aldanmadan, kaliteli bir çayı tespit edebilmek için birkaç püf noktasının bilinmesi gerekmektedir.


KALİTELİ BİR ÇAY NASIL TESPİT EDİLİR?

Çay yapraklarının boyutu

Genellikle, çay ne kadar çok küçük parça yapraklı ise, o kadar düşük kaliteli çay tüketiyorsunuz denebilir. Çay tozunu birçok düşük kaliteli süpermarket çay paketlerinde bulabilirsiniz. Bunun aksine büyük parçalı yapraklara sahip olan çay, iyi bir kalitenin sinyalini verir. Bütün yaprak veya büyük kıyılmış yaprak, tadı ve besleyici öğeleri muhafaza eder. Aksi takdirde çay yaprakları toz haline getirildiğinde tüm bu özellikleri kaybedebilmektedir.


Yaprakların şekilsel uyumu

Çayın yaprak kesimi ve şekli uyum içerisinde ise o çay iyi bir kaliteye sahiptir. Bu çay, en iyi tat profilini ortaya çıkarmak üzere dizayn edilmiştir. İlk yudum ve içim sonrası tat için bu koşul önemlidir. Ancak homojen yapıda bir çay meydana getirmek, maliyetin de artması anlamına gelmektedir.


Yapraktaki renkler

Örnek olarak, siyah çayı inceleyelim. Çay yaprakları siyah çayı oluşturmak üzere işlendiğinde yaprak rengi siyah olmaktadır. Bununla birlikte çay tomurcukları işlendiğinde ise tomurcuklar altın rengindedir. Çay tomurcuğu dediğimiz bu yapı henüz gelişmemiş veya açılmamış yapraklardır. Bu tomurcuklar daha tatlı ve yumuşak içimli bir çay için daha değerlidir. Yüksek kaliteli bir siyah çay, içerisinde alacalı bir şekilde altın renginde tomurcuklar bulundurur.


Bir kural olarak düşünecek olursak, çayınızın içerisinde bulunan canlı ve hayat veren renkler iyi kalitenin sinyalini verecektir. Her ne kadar güçlü bir aromaya sahip olmasa da lezzet açısından taleplerinizi fazlasıyla karşılayacaktır.

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page